Северномакедонският външен министър Буяр Османи потвърди, че реакцията му срещу съпредседателя

...
Северномакедонският външен министър Буяр Османи потвърди, че реакцията му срещу съпредседателя
Коментари Харесай

Османи отново нападна съпредседателя на историческата комисия Ангел Димитров



Северномакедонският външен министър Буяр Османи удостовери, че реакцията му срещу съпредседателя на историческата комисия Ангел Димитров е публична позиция на РСМ.  В неделя той укори Димитров, че се занимава с политика, откакто по-рано историкът установи, че Република Северна Македония не се държи като претендент за член на Европейски Съюз. Османи репликира, че Димитров не е политик, а историк и му предложи да се занимава с история, като уточни, че един от главните правила на Договора с България е, че тези две неща би трябвало да бъдат разграничени – „ политиката на политиците и историята на историците “.

" Всяко мое изказване като министър на външните работи е публично изказване на Министерството на външните работи. Така че моята реакция към Ангел Димитров е публична реакция на Министерство на външните работи, затова и на страната, тъй като аз съставлявам страната. Така че, смятайте го за публична реакция на Министерство на външните работи, само че би трябвало да забележим по какъв начин ще се реагира по-нататък. Ако отрицателните трендове продължат, ще има и други връзки. " - коментира Буяр Османи след взаимната конференция с ръководителя на словенската дипломация Таня Файон, която е на публично посещаване в страната.

„ Нямам нищо получено от България “, сподели още Османи на журналистически въпрос дали ще изиска отстраняването на съпредседателя на Историческата комисия Ангел Димитров поради изказванията му от неделя.

По-рано в изявлението пред " България он ер " Димитров уточни, че " сега районен съд Македония изрично не се държи като претендент за член на Европейски Съюз ". Посегателствата против българските клубове, освиркването на българския химн по време на мача, проф. Димитров разяснява със " за жалост, от 2019 година насам виждаме едно връщане към общоприетоо пропагандно политическо държание там, което припомня за началото на 90-те години. В прочут смисъл даже за втората половина за 1940-те години, когато България беше оповестена за зложелател на комунистическа Югославия, и на новосъздадената република Македония. Аргументите, които в този момент виждаме до какъв брой са законни или не българските сдружения в РСМ стартират да припомнят поразително за духа на закона за Македонска национална чест. Абсурдни са изказванията, че българските клубове вредят на македонската чест ".

Проф. Ангел Димитров е първият български консул, а по-късно и дипломат в Скопие. След това той бе наш дипломат и в прилежаща Сърбия. Димитров има основна роля при оказването на помощ на РСМ в едни от най-трудните й години след оповестяването на нейната самостоятелност.

Относно българските клубове в страната и техните наименования, Османи сподели, че това е в ущърб на всички жители в РСМ като цяло, само че на първо място в ущърб на българската общественост.

„ Много бих желал тази нова глава в връзките с Република България българската общественост да я употребява, с цел да се утвърди, да се интегрира, и страната е подготвена да даде опция за тази интеграция и поощряване на правата на жителите за попречване на дискриминация против всеки жител на етническа основа. Кой ги движи тези дейности, в действителност не мога да схвана. Още първоначално имах възприятието, че тук има някаква трета страна, която желае да утежни връзките, която желае да навреди на българската общественост. Наистина би трябвало да се беседва с тях, с цел да се уточни, че провокацията на други нации, провокацията на жители, наименованията, които не са подобаващи, не им оказват помощ в установяването и консолидираното на българската общественост тук в Северна Македония “, сподели Османи.

По отношение на закона за сдруженията и наредбата за нуждата от усъгласуване на към този момент регистрирани сдружения в сходство със съществуващите закони, Османи сподели, че би трябвало да се види от правна позиция дали законовите решения могат да се ползват със задна дата. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР